Δημήτρης Παναρετάκης - Συνθέτης
Ανήσυχο πνεύμα με συνεχείς αναζητήσεις σε όλο το φάσμα της δημιουργίας.
Αποφοίτησε από το Κλασσικό Λύκειο Αναβρύτων. Σπούδασε κλασική κιθάρα και θεωρία μουσικής στο Εθνικό Ωδείο και Νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το 1993 έγινε δεκτός στη δραματική σχολή Webber Douglas Academy του Λονδίνου, προκειμένου να σπουδάσει υποκριτική.
Εργάστηκε στο Royal Opera House του Covent Garden ως υπεύθυνος του Βασιλικού Θεωρείου και φοίτησε στο Richmond Drama School με τον David Whitworth. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με θεατρικούς ομίλους του Λονδίνου ως ηθοποιός και συνθέτης. Συνεργασίες του εκεί περιλαμβάνουν θεατρικές παραγωγές στο Richmond Studio Theatre, το Mermaid Theatre, τo Kenneth More Theatre και το North Pole Theatre - Greenwich.
Το 1998, η μουσική που έγραψε για τη θεατρική παραγωγή «RIVERMAN» του Ιρλανδού συγγραφέα Sam Dowling, βραβεύτηκε από την Ένωση Αμερικανών Δημοσιογράφων με το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για θεατρικό έργο.
Στην Ελλάδα έχει συνθέσει μουσική για το «Παιχνίδι της Καρδιάς και του Μυαλού» της Φανής Γέμτου (2009 & 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής), για τον «Μέγα Αλέξανδρο και το Καταραμένο Φίδι» (2010), για το πρωτότυπο μιούζικαλ «Αυτή κι Αυτή» (2011), για το «Σα βροχή» βασισμένο στο μονόπρακτο του Τ. Ουίλλιαμς «Μίλα μου σαν τη βροχή».
Το 2011 συνεργάστηκε με το Δημήτρη Χαλιώτη για τη δημιουργία της μουσικής κωμωδίας «Μην Είδατε τον Οδυσσέα» συνθέτοντας πρωτότυπη μουσική.
Από το 2010 έως το 2013, διατέλεσε διευθυντής θεάτρου στη Θεατρική Σκηνή ‘Ζωή Λάσκαρη’, στον πολυχώρο Αθηναΐς. Παραγωγές που φιλοξενήθηκαν στη Θεατρική Σκηνή ‘Ζωή Λάσκαρη’ κατά την παραμονή του εκεί: Ο Χορός των Επίπλων (του Ρώμου Φιλύρα), PRIDE (του Alexi Kaye Campbell), Φτωχοί και Άγιοι (των Αντώνη και Κων/νου Κούφαλη), Το Αμάρτημα της Μητρός μου (του Γ. Μ. Βιζυηνού), ενώ διατέλεσε διευθυντής παραγωγής στην παράσταση ROSE του Martin Sherman σε σκηνοθεσία Adolph Shapiro με πρωταγωνίστρια την κυρία Ζωή Λάσκαρη.
«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας - το Μιούζικαλ», που ανέβηκε στον πολυχώρο ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ - Classic Cinemas’ στις 2/12/2012, αποτελεί την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στην Ελλάδα, ενώ το 2013 σκηνοθέτησε και συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την παράσταση «Που ’ν’ το δαχτυλίδι; - Οι μικροί αλλάζουν τον κόσμο», μία διασκευή για παιδιά της τριλογίας του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».
Το καλοκαίρι του 2014 συνέθεσε μουσική για τη μικρού μήκους animation ταινία «ΙΚΑΡΟΣ: Άλμα στο μέλλον» (σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη), εμπνευσμένη από το μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου.
Το Σεπτέμβρη του 2014 σκηνοθέτησε την παράσταση «Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών» (διασκευή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Tolkien) στο Θέατρο Χατζηχρήστου (πρώην Ορφέας).
To 2017 προσκλήθηκε από τη θεατρική ομάδα On the RoAd να σκηνοθετήσει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, μια θεατρική διασκευή της Κλεοπάτρας Εμμανουήλ Κυριακοπούλου. Το έργο έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, στις 15 Μαρτίου 2017, και εκτός από τη σκηνοθεσία υπέγραψε και την πρωτότυπη μουσική της παράστασης. Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» ήταν η πρώτη παράσταση στην οποία συμμετείχε ως ηθοποιός στην Ελλάδα, ενσαρκώνοντας το ρόλο του Χήθκλιφ.
Το 2018 σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση «Σε γνωρίζω… Διονύσιος Σολωμός», μία παράσταση - φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ. Για την παράσταση αυτή, της οποίας το κείμενο υπέγραφε η Κλεοπάτρα Εμμανουήλ Κυριακοπούλου, συνέθεσε και αυτή τη φορά πρωτότυπη συμφωνική μουσική. Η παράσταση συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της και το 2018 (έτος επετείου των 220 χρόνων από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού) με το νέο τίτλο «ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός». Έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο 104, στις 2 Νοεμβρίου 2018 και τέλεσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ενώ πραγματοποιήθηκε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Και τις δύο χρονιές υποδύθηκε τον Διονύσιο Σολωμό.
To Φεβρουάριο του 2019 η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΤOKYO 2020, ενέκρινε την πρότασή του η μουσική και στιχουργική του σύνθεση «LIVE IN HARMONY» να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των τελετών των Αγώνων με την προϋπόθεση όμως ότι καμία αξίωση (από μέρους του συνθέτη) δε θα ηγείρετο ως προς την προβολή του ονόματος του, οπότε και απέσυρε την υποψηφιότητά του.
To 2019 συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους «ΥΔΩΡ» σε σενάριο/σκηνοθεσία Κλεοπάτρας Εμμανουήλ Κυριακοπούλου, ενσαρκώνοντας έναν κινηματογραφικό αστέρα της χρυσής εποχής του χολιγουντιανού μιούζικαλ.
To 2020 επιμελήθηκε και παρουσίασε ραδιοφωνικά έργα γνωστών ελλήνων και ξένων ποιητών, κειμενογράφων και θεατρικών συγγραφέων όπως «Η Αρκούδα» του Α. Τσέχωφ, «Η Αγία Σοφία» του Γ. Βιζυηνού, «Τώρα Μιλώ» του Μανόλη Αναγνωστάκη, «Η Μάνα του Χριστού» του Κώστα Βάρναλη κ.ά. Την ίδια χρονιά συνέγραψε με την Κλεοπάτρα Εμμανουήλ Κυριακοπούλου, το σενάριο της ταινίας «Σε γνωρίζω… Διονύσιος Σολωμός», βασισμένο στη ζωή του Διονύσιου Σολωμού.
Την περίοδο Μάιο-Οκτώβριο 2022, υπέγραψε τη σκηνοθεσία της παράστασης «Medea and Οther Friends I Made in Athens» (υπό την αιγίδα του E.O.T), μία ανθολογία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Η παράσταση απευθυνόταν σε ένα διεθνές κοινό και παρουσιάστηκε στα αγγλικά από αγγλόφωνους ηθοποιούς, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, στους πρόποδες της Ακρόπολης.
Το 2022 ολοκλήρωσε τη σύνθεση της epic opera «ARI’O» με θέμα τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, ένα full-scale Broadway musical που στοχεύει στη διεθνή αγορά τόσο ως κινηματογραφική όσο και θεατρική παραγωγή.
Το 2023 συμμετείχε στον πιλότο μιας αγγλόφωνης τηλεοπτικής παραγωγής με τίτλο «Souls of Destiny» (IMDb), σε σενάριο Χάρη Καναβού, βρίσκεται στο στάδιο διαπραγματεύσεων με μεγάλες ελληνικές και ξένες πλατφόρμες (παραγωγή: Miracle Motion Pictures). Επίσης τo 2023, συνέθεσε το «ΑΡΙΑΔΝΗ - The Eternal Flame», ένα συμφωνικό κομμάτι με σκοπό την υποβολή του στην Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία (ESA - European Space Agency).
Την ίδια χρονιά, ολοκλήρωσε τη μελοποίηση της συλλογής Τhe Cavafy Project. Η συλλογή ενσωματώθηκε στο θεατρικό έργο του Πάνου Τσαλιγόπουλου «ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ», βασισμένο στη ζωή και το έργο του Κ.Π.Καβάφη. Το έργο περιλαμβάνει εννέα (9) μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή από τον Δημήτρη Παναρετάκη, ο οποίος θα υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Το 2024, ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του πιλοτικού επεισοδίου της ταινίας «ΟΘΩΝ» βασισμένη στη ζωή του πρώτου βασιλιά του ελληνικού κράτους (παραγωγή: Miracle Motion Pictures) ενώ διατέλεσε και μέλος της κριτικής επιτροπής του UFFS (Universal Film Festival Samothraki).
Παράλληλα, το 2024 ολοκλήρωσε τη μελοποίηση της epic opera «ΑΚOΛΟΥΘΑ ΜΕ», μια σύγχρονη epic opera βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη «ΒΑΚΧΕΣ», σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Δεκεμβρίου 2024 στη μουσική σκηνή MAJOR 7 στο Μεταξουργείο, επίσης σε δική του σκηνοθεσία.
Παράλληλα με τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες, ο Δημήτρης σπούδασε Μουσική Τεχνολογία στα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, ενώ είναι ενεργό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της Αυτοδιαχείρισης/Αutodia, του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών & Οπτικοακουστικών Έργων/ Αθηνά και της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος.
Από τον Οκτώβριο του 2024 ο Δημήτρης Παναρετάκης εκπροσωπείται για όλο τον κόσμο από την εταιρεία MUSICENTRY.
‘’Παιχνίδι της Καρδιάς και του Μυαλού’’ (2009 & 2013) Θεατρική παράσταση
Στίχοι: Φανή Γέμτου
‘’Ο Μέγας Αλέξανδρος και το Καταραμένο Φίδι’’ (2010) Θεατρική παράσταση
‘’The Cavafy Project’’ (2013)
Μελοποιημένα ποιήματα του Κ.Π. Καβάφη
‘’Αυτή κι Αυτή’’ (2011) Μιούζικαλ
Τραγούδια : ‘’Μπορώ’’ και ‘’Αλλάζω’’
Στίχοι: Φανή Γέμτου
‘’Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας’’ (2012) Μιούζικαλ
Στίχοι: Δ. Χαλιώτη & Αλεξίου Κοτσώρη
‘’Ίκαρος : Άλμα στο μέλλον’’ (2014) Animation film του Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη
‘’Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών’’ (2014) Θεατρική παράσταση
Μουσική: Δ. Παναρετάκης / Φώτης Λάμαρης
‘’Can I Have A Kiss?’’ (2016) Από το Album ‘’ARI’O’’ μια epic opera βασισμένη στη ζωή του Αριστοτέλη Ωνάση
Αγγλικοί στίχοι: Δ. Παναρετάκης
‘’Ανεμοδαρμένα Ύψη’’ (WUTHERING HEIGHTS) (2017) A Symphonic Poem - Θεατρική Παράσταση
Στίχοι: Δ. Παναρετάκης & Κλεοπάτρα Εμμανουήλ
‘’The Light of Dionysios Solomos’’ (2018) A Symphonic Poem - Θεατρική Παράσταση
‘’LIVE IN HARMONY’’ (Above the Highest Rainbow) (2018 - 2019) Hymn
Προτάθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο 2020
‘’A Trip to the Unknown’’ (Από το Album ARI’O) (2019)
‘’Η ΣΧΟΛΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ’’ (2020) Συμφωνικό έργο
‘’Medea and Other Friends I made in Athens’’ (2022) Θεατρική Παράσταση
‘’ΑΡΙΑΔΝΗ – The Eternal Flame’’ (2023)
‘’ΑΚΟΛΟΥΘΑ ΜΕ’’ (2024) Epic Opera
Libretto: Κώστας Βάρναλης
Επί σειρά ετών συνεργάστηκε με θεατρικούς ομίλους του Λονδίνου ως ηθοποιός και συνθέτης. Συνεργασίες του εκεί περιλαμβάνουν θεατρικές παραγωγές στο Richmond Studio Theatre, το Mermaid Theatre, τo Kenneth More Theatre και το North Pole Theatre - Greenwich. Το 1998, η μουσική που έγραψε για τη θεατρική παραγωγή «RIVERMAN» του Ιρλανδού συγγραφέα Sam Dowling, βραβεύτηκε από την Ένωση Αμερικανών Δημοσιογράφων με το βραβείο καλύτερης πρωτότυπης μουσικής σύνθεσης για θεατρικό έργο.
Στην Ελλάδα έχει συνθέσει μουσική για το «Παιχνίδι της Καρδιάς και του Μυαλού» της Φανής Γέμτου (2009 & 2013 ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής), για τον «Μέγα Αλέξανδρο και το Καταραμένο Φίδι» (2010), για το πρωτότυπο μιούζικαλ «Αυτή κι Αυτή» (2011), για το «Σα βροχή» βασισμένο στο μονόπρακτο του Τ. Ουίλλιαμς «Μίλα μου σαν τη βροχή».
«Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας - το Μιούζικαλ», που ανέβηκε στον πολυχώρο ‘ΑΤΛΑΝΤΙΣ - Classic Cinemas’ στις 2/12/2012, αποτελεί την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στην Ελλάδα, ενώ το 2013 σκηνοθέτησε και συνέθεσε πρωτότυπη μουσική για την παράσταση «Που ’ν’ το δαχτυλίδι; - Οι μικροί αλλάζουν τον κόσμο», μία διασκευή για παιδιά της τριλογίας του Τζ. Ρ.Ρ. Τόλκιν «Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών».
Το καλοκαίρι του 2014 συνέθεσε μουσική για τη μικρού μήκους animation ταινία «ΙΚΑΡΟΣ: Άλμα στο μέλλον» (σε σκηνοθεσία Κυριάκου Χατζημιχαηλίδη), εμπνευσμένη από το μύθο του Ίκαρου και του Δαίδαλου.
Το Σεπτέμβρη του 2014 σκηνοθέτησε την παράσταση «Οι Άρχοντες των Δαχτυλιδιών» (διασκευή του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών του Tolkien) στο Θέατρο Χατζηχρήστου (πρώην Ορφέας).
To 2017 προσκλήθηκε από τη θεατρική ομάδα On the RoAd να σκηνοθετήσει τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλι Μπροντέ, μια θεατρική διασκευή της Κλεοπάτρας Εμμανουήλ Κυριακοπούλου. Το έργο έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ, στις 15 Μαρτίου 2017, και εκτός από τη σκηνοθεσία υπέγραψε και την πρωτότυπη μουσική της παράστασης. Τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» ήταν η πρώτη παράσταση στην οποία συμμετείχε ως ηθοποιός στην Ελλάδα, ενσαρκώνοντας το ρόλο του Χήθκλιφ.
Το 2018 σκηνοθέτησε τη θεατρική παράσταση «Σε γνωρίζω… Διονύσιος Σολωμός», μία παράσταση - φόρο τιμής στη ζωή και το έργο του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 29 Οκτωβρίου 2017 στο Θέατρο ΑΛΚΜΗΝΗ. Για την παράσταση αυτή, της οποίας το κείμενο υπέγραφε η Κλεοπάτρα Εμμανουήλ Κυριακοπούλου, συνέθεσε και αυτή τη φορά πρωτότυπη συμφωνική μουσική. Η παράσταση συνέχισε την επιτυχημένη πορεία της και το 2018 (έτος επετείου των 220 χρόνων από τη γέννηση του Διονύσιου Σολωμού) με το νέο τίτλο «ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός». Έκανε πρεμιέρα στο Θέατρο 104, στις 2 Νοεμβρίου 2018 και τέλεσε υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος ενώ πραγματοποιήθηκε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας. Και τις δύο χρονιές υποδύθηκε τον Διονύσιο Σολωμό.
To Φεβρουάριο του 2019 η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων ΤOKYO 2020, ενέκρινε την πρότασή του η μουσική και στιχουργική του σύνθεση «LIVE IN HARMONY» να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των τελετών των Αγώνων με την προϋπόθεση όμως ότι καμία αξίωση (από μέρους του συνθέτη) δε θα ηγείρετο ως προς την προβολή του ονόματος του, οπότε και απέσυρε την υποψηφιότητά του.
Την περίοδο Μάιο-Οκτώβριο 2022, υπέγραψε τη σκηνοθεσία της παράστασης «Medea and Οther Friends I Made in Athens» (υπό την αιγίδα του E.O.T), μία ανθολογία του Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Η παράσταση απευθυνόταν σε ένα διεθνές κοινό και παρουσιάστηκε στα αγγλικά από αγγλόφωνους ηθοποιούς, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπαίθριο χώρο, στους πρόποδες της Ακρόπολης.
Το 2022 ολοκλήρωσε τη σύνθεση της epic opera «ARI’O» με θέμα τη ζωή του Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, ένα full-scale Broadway musical που στοχεύει στη διεθνή αγορά τόσο ως κινηματογραφική όσο και θεατρική παραγωγή.
Επίσης τo 2023, συνέθεσε το «ΑΡΙΑΔΝΗ - The Eternal Flame», ένα συμφωνικό κομμάτι με σκοπό την υποβολή του στην Ευρωπαική Διαστημική Υπηρεσία (ESA - European Space Agency).
Την ίδια χρονιά, ολοκλήρωσε τη μελοποίηση της συλλογής Τhe Cavafy Project. Η συλλογή ενσωματώθηκε στο θεατρικό έργο του Πάνου Τσαλιγόπουλου «ΕΠΕΣΤΡΕΦΕ», βασισμένο στη ζωή και το έργο του Κ.Π.Καβάφη. Το έργο περιλαμβάνει εννέα (9) μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή από τον Δημήτρη Παναρετάκη, ο οποίος θα υπογράφει και τη σκηνοθεσία.
Παράλληλα, το 2024 ολοκλήρωσε τη μελοποίηση της epic opera «ΑΚOΛΟΥΘΑ ΜΕ», μια σύγχρονη epic opera βασισμένη στην τραγωδία του Ευριπίδη «ΒΑΚΧΕΣ», σε μετάφραση Κώστα Βάρναλη.